noiembrie 16, 2010

Stabilirea obiectivelor primeaza in atingerea succesului.

Multi dintre noi si-au pus intrebarea „Ce este succesul?”, „Care este „cheia succesului?”, „Cum pot obtine si eu succesul?”.  Multi filozofi, oameni de stiinta, poeti, doctori, ingineri, scriitori, experti in dezvoltarea individuala, oratori motivationali si multi altii si-au dedicat zeci de ani, iar altii o viata intreaga, incercand sa afle care este cheia succesului si care sunt factorii care determina succesul. Si au aflat.
Am sa te informez  daca ti-ai pus  intrebari de acest gen si primesti  sfaturi practice care sa te ajute sa obtii succesul in toate domeniile vietii, fie ca este vorba de succes personal, realizari financiare, succesul pe plan relational, spiritual sau in orice alt domeniu de care esti interesat.. Aceste sfaturi si idei sunt preluate de la  renumiti experti in  dezvoltarea personala , mari filozofi, oameni de stiinta si invatatori, atat contemporani, cat si din trecut. Unele dintre principiile acestea isi au originea inca din antichitate, fiind si astazi la fel de adevarate precum erau atunci.

Cum definim succesul?

Pentru a putea defini  cheia succesului ar trebui sa intelegem pentru inceput ce este succesul.
Earl Nightingale a definit succesul ca fiind „realizarea progresiva a unui scop merituos, a unui scop maret”. O persoana care munceste in mod sistematica si cu intentie pentru indeplinirea scopului pe care si l-a propus este o persoana de succes. Un om de succes poate fi oricine care se incadreaza si are atributele persoanei de succes.

Ce este cheia succesului?
 
Timp de  doua decenii, Earl Nightingale a incercat sa afle si sa stabilieasca o „cheie”care sa poata garanta succesul. A stabilit ca, cheia succesului este foarte simpla „Omul devine ceea ce gandeste-We become what we think about”  din aceasta expresie rezulta clar si  cheia esecului.
De-a lungul timpului, oamenii de stiinta, invatatori, profeti, filozofi s-au contrazis in multe domenii, insa in privinta ca Omul devine ceea ce gandeste au fost de acord in unanimitate.
Iata cateva exemple:
Buddha: „Tot ceea ce suntem, este tot ceea ce-am gandit”
Marcus Aurelius: „Viata unui om este determinata de gandurile sale”
Ralph Waldo Emerson: „Omul este ceea ce gandeste de-a lungul intregii zile”
William James: „Cea mai mare descoperire a generatiei mele este ca oamenii isi pot transforma viata, schimbandu-si atitudinea mentala”
Avand in vedere motivatiile de mai sus, o persoana care se gandeste la indeplinirea unui obiectiv concret, realizabil si maret va reusi intr-un final sa-l atinga pentru ca acela este lucrul la care se gandeste iar gandurile astfel se vor materializa. In mod absolut identic, dar ca si o forma negativa, o persoana fara nici un scop, nici un obiectiv, care nu stie incotro se indreapta, care are sentimente de teama, frustrare, confuzie, ingrijorare devine ceea ce gandeste si va avea parte numai de frustrari, ingrijorari, nesiguranta si anxietate.
Trebuie sa te hotarasti chiar acum ce doresti sa realizezi, decide-te  ce vrei sa faci cu viata ta, stabileste-ti un obiectiv clar, intipareste-l in minte si gandeste-te la el zilnic si vei atrage succesul, ti se va materializa gandul deoarece exista o singura lege in Univers aceasta fiind Legea Atractiei. Incearca chiar acum si iti vei da seama ca ai luat cea mai importanta decizie din viata ta.
Sabilirea obiectivelor este foarte esentiala pentru a atinge succesul. Toti oamenii de succes stiu asta si o aplica de fiecare data cand vor sa cucereasca noi culmi.Capacitatea ta de a-ti stabili obiectivele reprezinta un important factor pentru obtinerea succesului.
Una dintre cele mai mari descoperiri a omenirii o reprezinta puterea mintii  de a-ti putea crea si modela viata in raport cu gandurile tale.

De ce nu ne stabilim obiective?

Putem sa ne punem urmatoarea intrebare: daca este asa de usor si de important in atingerea succesului, de ce nu toata lumea isi stabileste obiective clare si concrete la care sa se gandeasca zilnic? Desigur exista mai multe motive de ce nu toata lumea isi stabileste obiective:
   In primul rand, lipsa de informare, mai precis ca oamenii nu stiu despre puterea gandului, nu cunosc ca asa cum gandeste omul asa si este,
  Multi nu constientizeaza importanta stabilirii obiectivelor, poate din cauza ca au crescut intr-un mediu unde nu s-a pus accent, nu s-a discutat despre aceasta, cu siguranta nu stiu cat este de important in stabilirea obiectivelor si sa lucreze zi de zi la aceasta.
Un alt motiv poate fi teama de esec care are secretele lui. Toata lumea a trecut prin esecuri mai mari sau mai mici acestea marcand si lasand o urma suficient de adanca incat acum, din teama de a nu esua din nou, evita sa faca lucruri pe care nu sunt siguri ca le pot realiza.
De asemenea poate fi teama de respingere fata de semeni. Exista teama ca daca iti propui sa realizezi un anume obiectiv si daca nu reusesti cei din jurul tau vor rade de tine, te vor subaprecia, critica si ridiculiza. Acesta se poate combate prin simplul fapt ca nu spui nimanui ceea ce ti-ai propus sa realizezi sau le divulgi doar  unor persoane in care ai incredere si convingerea ca, la intalnirea unor obstacole, acestia te vor ajuta, sustine in loc sa te descurajeze.
Si nu in ultimul rand, motivul pentru care nu isi stabilesc obiective unii, este ca nu stiu exact cum sa faca acest lucru. Daca vrem sa avem o „viata mai buna”, „mai multi bani”, sa fim „fericiti”, acestea nu sunt obiective sunt doar niste vise, fantezii. Confundam obiectivele concrete cu niste vise, fantezii sau dorinte ceea ce este una din greselile cele mai des intalnite.    Cati oameni au probleme de greutate si viseaza la o constitutie atletica dar nu fac nimic, nu isi stabilesc obiectivul clar, continuand sa manance nesanatos si sa traiasca sedentar zicandu-si ....”ooo asta nu functioneaza la mine”. si si-au atins modul de gandire, respectiv esecul. In exemplul de mai sus se vede clar diferenta intre un obiectiv si vis.Poti incepe a stabili un obiectiv prin a lua o foaie de hartie si scrii „vreau sa.....” cand ai scris obiectivul incepi sa planifici pasii care trebuie sa-i urmezi pentru a a ti-l atinge si ii urmaresti zi de zi fara a-ti zice vreodata ca „ooooo asta nu merge, nu e pentru mine”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu