noiembrie 10, 2010

Secretele Unui Esec Durabil si Indezirabil !






secretul esecului

Exista 2 tipuri de Esec :



Poate parea inutil sa abordez o tema pe care toti o cunoastem atat de bine : "Esecul". Insa... adevarul este ca nu poti avea succes pana nu intelegi cum si de ce ai parte de esec !

Pentru inceput, exista 2 tipuri de esec :
  • Inactiunea !
  • Esecul unei Actiuni !


Inactiunea !



Cea mai sigura cale de a esua este aceea de a nu incerca !
Se intampla sa stii ceea ce iti doresti, eventual sa studiezi chiar sa te pregatesti pentru actiunea pe care vrei sa o intreprinzi, insa... in mod bizar... sa NU incerci !

DE CE ?

- (Poate) din cauza ca TE TEMI DE ESEC ?
Desi... oamenii ar actiona cu totul diferit daca ar intelege un adevar simplu : "Cel mai mare si mai sigur Esec cu care te poti confrunta este acela de a nu incerca !"

- (Poate) din cauza nesigurantei ?
Exista un baraj psihologic care te tine cel mai adesea intr-o asa-zisa "zona de confort". Zona de confort este sfera lucrurilor pe care le cunosti, sfera lucrurilor pe care le-ai mai facut si cu care esti deprins. In aceasta zona de confort te simti sigur pe ceea ce stii si pe rezultatul a ceea ce faci.
Adesea, pentru a avea succes primul pas este a iti asuma ceva ce se numeste "Transition anxiety" (trad. anxietatea incepatorului). Mai exact... sa iti asumi faptul ca esti un incepator si ca iesi din zona ta de confort. Sa iti asumi acest "risc psihologic" cu constiinta faptului ca este normal sa te simti asa la inceput si ca este doar o faza trecatoare spre adevaratul succes !

- (Poate) din cauza faptului ca nu stii ce iti doresti ?
Da ! Se spune ca "Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista !". Trebuie mai intai sa te gandesti cine esti si unde vrei sa ajungi. Nu toti oamenii isi doresc sa faca bani. Poate iti doresti in primul rand sa ajungi un doctor fantastic de bun care sa salveze mii de vieti. Poate iti doresti sa fii un profesor care sa formeze oameni exceptionali. Poate ai un vis .... un cu totul alt vis... un cu totul alt scop in viata si o uriasa chemare catre un domeniu anume. Prin urmare... trebuie sa te descoperi si sa intelegi ce iti doresti cu adevarat. Vei descoperi, de pilda, cu multe visuri sunt realizabile doar cu bani... banii pe care i-ai putea realiza printr-o afacere. Prin urmare banii pot fi scopul indirect de atingere a adevaratului tau tel !
Insa, odata ce ai inteles cine esti si ce iti doresti... NU mai ai nici o scuza sa Esuezi ! NU mai ai nici o scuza SA NU ACTIONEZI !

- (Poate) ca NU crezi in tine ?
Da ! Am intalnit foarte multi oameni care pur si simplu NU cred ca pot sa aiba succes ! Mai ales avand si acel sentiment de anxietate de inceput (transition anxiety) !
Insa... realitatea este simpla : Daca crezi poti. Si pentru a crede trebuie sa actionezi lasand ezitarile la o parte. Pentru a crede trebuie sa admiti ca esti la inceput si ca ai multe de invatat. Imbratiseaza o premiza simpla : "Daca vreau pot !".
Exista o asociere care mie mi-a deschis candva ochii : Gandeste-te ca esti pe un drum de tara intr-o bezna totala, pe o ceata deasa. Farurile masinii lumineaza abia la vreo 10m distanta. Iti ajustezi viteza in functie de drum si de vizibilitate si mergi... si mergi.. in lumina celor 10m de drum care se deschid continuu in fata ta. Si uite asa, chiar daca raza ta vizuala este limitata la 10m, ajungi sa faci... 100km... 1000km... atat cat este necesar sa parcurgi pana la destinatie, !
Daca vei intelege aceasta idee atunci iti garantez ca nimic nu iti va sta in cale !!!

Prin urmare... renunta la "poate" si "oare", asuma-ti anxietatea de inceput, descopera ceea ce iti doresti cu adevarat si porneste pe drumul catre succes ACTIONAND !




Esecul unei Actiuni !



De-a lungul timpului am colaborat cu multi oameni si i-am putut observa cu multa claritate. Astfel incat am ajuns sa inteleg de ce unii reusesc si de ce majoritatea lor esueaza !
De ce esueaza oamenii in afaceri :
  • Pasivitatea !
    Daca astepti ca cineva sa iti arate calea, daca astepti ca cineva sa iti ofere un secret nepretuit, daca astepti si iar astepti fara sa cauti solutii, fara sa ai o atitudine proactiva, fara sa cauti pe google raspunsul la intrebarile tale, fara sa te zbati... atunci trebuie sa iti spun un lucru care te va intrista : cel mai probabil nici zana Maseluta, nici Mos Craciun, nici iepurasul nu te vor vizita, iar Dumnezeu mai degraba iti va scoate din traista decat sa iti bage ceva !
  • Perseverenta... in ceea ce nu merge !
    Multi oameni continua sa faca ceva ce s-a dovedit a nu aduce rezultate. Principiul este simplu : Daca vei continua sa faci ceea ce ai facut vei continua sa ai rezultatele pe care le-ai obtinut si pana acum.
  • Nehotararea !
    Ori e laie, ori balaie : Cand te apuci de ceva fa-o pana la capat. Cand o iei pe un drum mergi pana la destinatie. Nu te opri pe drum, nu te abate spre alte directii, nu te mai indoi intr-una. As evoca povestea conducatorului care a invadat un regat de pe o insula indepartata. Inamicii erau de mult mai numerosi iar conducatorul si-a dat seama ca in mod normal nu ar avea sanse sa cucereasca insula. Insa a dispus arderea corabiilor cu care debarcasera astfel incat oamenii sai sa se gandeasca doar la victorie, nemai existand optiunea retragerii. Si iata cum, printr-o decizie puternica si curajoasa, printr-o hotarare de neintors, regele a cucerit insula !
  • Traseismul !
    Multi oameni se apuca de o afacere... o fac pe jumatate, esueaza ori au succes pe jumatate, aud de vreo alta afacere si se asigura ca le rateaza pe amandoua mutandu-si oualele intr-un alt cos. BeaM nu este neaparat cea mai buna optiune financiara ! Nu pot garanta acest lucru. Insa pot garanta ca poti reusi cu BeaM daca te tii de el ! De asemenea, iti pot garanta cu o acuratete infricosatoare ca... daca vei schimba afacerile vei esua !
    De cele mai multe ori NU afacerea este devina ci OMUL care nu crede in ea sau nu face ceea ce depinde de el !
  • Lipsa de seriozitate si de diferentiere !
    Pentru a reusi in viata trebuie sa te diferentiezi prin ATITUDINE !
    Vestea buna este ca stacheta nu e deloc ridicata : Oamenii se aventureaza rar in afara zonei lor de confort si se arata foarte nesiguri in orice actiune individuala. Omul este un animal ce vietuieste in turma si iubeste sa pasca linistit intr-un birou. Daca te desprinzi de aceata mentalitate vei ajunge sa te diferentiezi si sa iti atingi obiectivele !
  • Lipsa de identitate !
    Vorbeam mai sus de spiritul de turma. Omul trebuie sa aiba o identitate proprie. Omul trebuie sa aiba convingeri proprii. Omul trebuie sa aiba liberul arbitru. Omul trebuie sa gandeasca cu propriul cap si sa nu se mai lase influentat de ceilalti. De ce ai asculta 100 de oameni saraci care te sfatuiesc sa nu te apuci de afacerile online? In definitiv... ei sunt saraci si asta este ceea ce sfaturile lor au generat in vietile lor. Nu te sfatuiesc sa asculti orbeste de nimeni ! Formeaza-te ca om, formeaza-ti convingeri si studiaza povestile unor oameni care chiar au avut succes !
  • Lipsa de educatie !
    NU ! Nu ma refer la scoala ! Ma refer la educatia personala. Ma refer la aspiratia de a fi mai bun si la faptul ca poti pune mana pe niste carti de dezvoltare personala care sa iti lumineze mintea si sufletul. Este un lucru minunat faptul ca poti atat de usor sa te conectezi la gandurile unor oameni care au avut cu adevarat succes in viata. Citeste si studiaza 10 carti de dezvoltare si viata ta nu va mai fi la fel !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu